Zamrażarka – jaką wybrać dla lokalu gastronomicznego?

To właśnie zamrażarki skrzyniowe są najczęściej wybierane do lokali gastronomicznych, jako jeden z głównych sprzętów wyposażenia tamtejszej kuchni. Ich budowa pozwala na zajmowanie niewielkiej przestrzeni w kuchni. Co więcej, duża pojemność samej skrzyni daje możliwość mrożenia sporej ilości produktów spożywczych.

Zamrażarka tego rodzaju nie posiada szuflad, które zawsze zabierają przecież jakąś przestrzeń, w tego rodzaju urządzeniach. Dzięki temu można w niej mrozić produkty małej jak i dużej wielkości, bez ograniczeń. Według ekspertów, zamrażarka skrzyniowa jest idealna do mrożenia dużej ilości produktów spożywczych tego samego rodzaju. Ponieważ nie ma szuflad, istnieje tu ryzyko przenoszenia się aromatów czy smaków poszczególnych składników. Pakowanie rozmaitej żywności może się wiązać również z problemem jej szybkiego wyjmowania z tejże zamrażarki – brak szuflad uniemożliwia segregację. Zalety takiego sprzętu widzą jednak szefowie kuchni, którzy cenią sobie budowę zamrażarki – drzwi otwierane do góry pozwalają na komfortowe umieszczania nawet bardzo dużych porcji.

Zamrażarki szufladowe wybierane są znacznie rzadziej, te zabudowane wcale nie znajdują zastosowania w lokalach gastronomicznych. W miejscach tego typu liczy się przecież komfort użytkowania i ergonomia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.