Cydr jest napojem alkoholowym powstałym w wyniku fermentacji jabłek. Jego smak jest niezwykle orzeźwiający, trochę kwaskowaty, z nutką słodyczy, ale nie brakuje mu również cierpkości. Tak duże bogactwo smakowe powoduje, że dosyć trudno jest konkretnie określić jego smak.
Pewne jest natomiast, że cydr najlepiej smakuje schłodzony, podobnie jak piwo. Tak samo zresztą się go podaje – w wysokich szklankach lub kuflach.
Dzięki swojej oryginalności cydr zyskał ogromne uznanie w Wielkiej Brytanii (wylicza się, iż Brytyjczycy wypijają nawet 1 miliard litrów cydru rocznie), Francji, Niemczech, Belgii czy na Litwie. Ciekawostką jest fakt, iż w Polsce pijano go już w XVI wieku jednak śmiało można stwierdzić, że to właśnie teraz cieszy się u nas największą popularnością. Warto jeszcze nadmienić, że cydr znany i lubiany jest również poza Europą. Z przyjemnością pija się go w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych bądź Australii.
Cydr pija się jako napój orzeźwiający w ciągu dnia lub podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi. Trzeba jednak zaznaczyć, że coraz częściej gości na polskich stołach przy okazji posiłków – idealnie pasuje do wieprzowiny i tłustego mięsiwa, coraz częściej serwuje się go również do ryb a także deserów, na przykład do szarlotki.
Dziki Cydr – cydr Wrocław, Kraków
Dodaj komentarz